Oplever du en dag, at du ingen varmt vand har, kan der være mange årsager hertil. Uanset hvad, er det ikke sjovt at mangle varme eller vand, specielt ikke på en kold vinterdag. Der er heldigvis flere ting, du selv kan gøre, hvis din varme ikke virker, eller hvis du ingen varmt vand har. Men hvis du ikke selv har mod på projektet, kan du altid på fat i en VVS’er her hos VVS-oversigt, så sørger vi for, at du kan få varmt vand igen.
Fjernvarmen fungerer, men jeg har ingen varmt vand – hvordan kan det være?
Har du fjernvarme og oplever, at du ingen varmt vand har, selvom fjernvarmen stadig fungerer, kan det være, at det er din varmtvandsbeholder, der er noget galt med. Den kan f.eks. være tilkalket, eller der kan være et problem med varmelegemet. Varmelegemet kan tage skade, hvis din varmtvandsbeholder varmer, mens der ingen vand er i den.
Du kan desuden tjekke op på følgende, hvis du ingen varmt vand har, selvom fjernvarmen fungerer:
- Vurdér, om det er dine radiatorer, der er noget galt med
- Tjek om snavssamleren trænger til at blive gjort ren
Hvis dine radiatorer ikke er varme, men fjernvarmen tilsyneladende fungerer, kan det være, at snavssamleren trænger til en omgang rengøring.
Der kan også være problemer med dine radiatorer. Det kan f.eks. skyldes en fastgroet pakdåse i radiatorventilen. Dette kan ske, hvis din radiator har været lukket over en længere periode. Oplever du, at det f.eks. kun er én af dine radiatorer, der ikke virker, kan dette være problemet. Pakdåsen sætter sig fast, hvis ir og skidt har fået lov at samle sig inde i ventilen over længere tid.
Hvordan fikser jeg selv mine radiatorer?
Hvis du mistænker, at dine radiatorer ikke virker som de skal, er der flere løsninger alt efter, hvad problemet er. Nedenfor kan du læse om, hvordan du får bugt med en fastgroet pakdåse, og hvordan du udlufter dine radiatorer.
Er problemet en fastgroet pakdåse, kan løsningen være at motionere den for at få den løsnet. Det kan du gøre på følgende måde:
- Først skal du afmontere radiatortermostaten. Start derfor med at dreje den op på 5, så er den nemmere at få af.
- Næste trin afhænger af, om du har en ny eller gammel termostat. Ved de nye er der er en snapkobling. Det betyder, at du skal holde på termostaten, mens du drejer termostatens inderste krans mod uret. Har du en ældre model, skal du bruge en unbraconøgle eller en skruetrækker til at få den løsnet. Det er vigtigt, at du løsner den ordentligt, ellers kan du risikere, at termostaten stadig holder fast i ventilen.
- Anvend nu en svensknøgle til at motionere pakdåsen. Hvis du succesfuldt har løsnet pakdåsen, vil du opleve, at den giver efter, og du vil kunne høre vandet strømme gennem ventilen.
Dog er det ikke sikkert, at det er nok at motionere den. Der er nemlig flere dele i en radiatorventil, f.eks. en ventilfjeder. Det kan også være denne, der har sat sig fast, og det er det med stor sandsynlighed, hvis du har prøvet at motionere pakdåsen med det resultat, at der stadig ingen varmt vand er i dine radiatorer. Men ligesom pakdåsen, kan ventilfjederen også motioneres.
Det gøres på følgende måde:
- Først skruer du pakdåsen af.
- Nu burde du kunne høre en susen fra ventilen. Kan du ikke det, har den formentlig sat sig fast.
- Du kan derfor prøve at trykke roligt på ventilfjederen. Hvis det virker, vil du kunne høre en susen, hvilket er vandet, der begynder at strømme.
Selvom du får løst problemet, kan det komme igen, og du bør overveje, om du skal skifte pakdåsen eller ventilen ud med en ny. Hvis du helt vil undgå, at den sætter sig fast, men gerne vil slukke for varmen hen over sommeren f.eks., skal du i stedet sætte radiatortermostaten på 5 og lukke for varmen på dit varmeanlæg. På den måde kan pakdåsen ikke sætte sig fast.
Hvis dine radiatorer siger en klukkende lyd, kan der være luft i dem. I så fald skal de udluftes. Dette kan du selv gøre ved at følge nedenstående guide:
- Start med at slukke for cirkulationspumpen. Hvis du har fjernvarme, kan du se, om det er muligt at lukke for varmeveksleren.
- Skab gennemløb ved at skrue radiatoren op på højeste indstilling.
- Find luftskruen på radiatoren. Den sidder formentlig i den modsatte ende af termostaten. Se om du kan løsne den – enten med fingrene eller med en varmepumpetang.
- Nu skal du skrue imod urets retning. Hav evt. en spand eller klud klar, da der kan komme vand ud. Hvis der ikke er luft i radiatoren, vil der komme vand ud, idet du skruer skruen af. Er der derimod luft i, vil du kunne høre en hvislende lyd.
- Luk for vandet ved at skrue skruen i igen. Nu har du udluftet radiatoren.
Hvis du gør ovenstående, skal du være opmærksom på, om du har mistet tryk. Dette kan ske, hvis du har lukket for meget vand eller luft ud. Har du mistet tryk, skal du fylde mere vand på.
Er du ikke tryg ved at gøre ovenstående selv, kan du altid kontakte os hos VVS-oversigt, så finder vi en løsning for dig. Vi hjælper dig gerne med at finde du af, hvorfor du ingen varmt vand har, samt hvordan du fikser dine radiatorer.
Jeg har ingen varmt vand og ingen varme. Hvad gør jeg?
Hvis du står i den situation, at du slet ingen varme har – altså hverken varme i dine radiatorer eller ingen varmt vand i hanen, skal du først og fremmest tjekke, om der er blevet lukket for fjernvarmen hos dit fjernvarmeanlæg. Ofte vil de annoncere det på deres hjemmeside, men hvis der ikke er nogle informationer der, kan du evt. kontakte dem.
Du kan også tjekke, hvilken temperatur vandet fra fjernvarmeanlægget har. Du kan nemlig risikere, at du ingen varmt vand har, hvis det vand, du modtager fra fjernvarmeanlægget, har en forkert temperatur. I så fald kan du kontakte fjernvarmeanlægget og høre, om de kan hjælpe dig.
Har du prøvet ovenstående, men stadig ikke fundet problemet, kan du altid kontakte os hos VVS-oversigt. Vi har VVS’ere i hele Danmark, der er klar til at hjælpe dig, så du igen kan få varmt vand i hanen.