Går du og drømmer om en varm swimmingpool, som er fuldstændig uimodståelig at hoppe i? Så kan det være, at du skal have fat i en solfanger til pool. Men hvad er det for noget, og er det virkelig værd at investere i?
Det kigger vi nærmere på her i artiklen, hvor du i øvrigt også kan blive klogere på, hvad det koster at anskaffe en sådan solfanger til poolen. Vi kommer i samme omgang med gode råd til, hvordan du kan spare penge på installationen.
Formålet er, at du gerne skulle læse artiklen her, og blive helt skarp på, hvorvidt en solfanger er det rette valg til din pool. Hvis du finder ud af, at det er det, så håber vi naturligvis, at du vil tage vores råd med dig i den videre proces.
Denne artikel er blot en af mange i vores fortsat voksende udvalg af artikler, der omhandler solvarme. Hvis det er et område, som du gerne vil blive klogere på, vil vi gerne slå et slag for, at du tager et kig på nogle af disse artikler.
Men der er ingen grund til at gå videre til de andre artikler endnu – først står den nemlig på en dosis koncentreret information om solfangere til din pool.
God fornøjelse!
Solfanger til swimmingpool: Hvad er det?
Lad os først starte med at forklare, hvad en solfanger til swimmingpool er. For hvis det ikke er noget, man før har hørt om, er det ikke nødvendigvis sikkert, at man har helt styr på det.
Navnet er dog ganske sigende, da det faktisk er lige præcis det, som en solfanger gør; nemlig at fange solen. Som bekendt giver solen varme, og denne varme er altså den, som bliver opfanget i solfangeren.
Traditionelt set vil den blive brugt til at opvarme brugsvand i boligen, så man kan få varmt vand i hanerne og radiatorerne, uden at man skal betale for opvarmningen – det klarer solen jo gratis.
I dette tilfælde er princippet det samme, det er blot bare opvarmning af poolens vand, der finder sted i stedet for opvarmning af brugsvandet i boligen. Med andre ord, så kan du med en solfanger til pool glæde dig over muligheden for at få opvarmet din swimmingpool ved brug af solens energi som du naturligvis ikke betaler for.
Derfor er det værd at investere i en opvarmet pool
Generelt set vil mange sige, at det ikke er værd at investere i at få sin pool opvarmet. Det koster rigtig meget i månedlige udgifter til strøm og så videre, så man kan holde poolen varm i Danmark, hvor vejret sjældent selv sørger for at man kan hoppe i en 26 grader varm swimmingpool.
Men hvis nu der er en måde, hvorpå man ikke skal betale lige så meget for at få opvarmet sin pool, så bliver det straks interessant. Og det er jo lige netop det, der er tilfældet med en solfanger til pool. Her har du naturligvis installationsomkostningerne, men når først solfangeren er installeret, så bliver poolen varmet op uden yderligere omkostninger.
Når man samtidig oplever, hvor lækkert det er at kunne springe direkte i en godt lun pool hele sommeren igennem, ja så er der ingen tvivl om, at det er hele investeringen værd. Realiteten er nemlig, at der ikke er mange, der synes, at det er vanvittigt fedt med en kold pool, og den ender derfor ofte med ikke at blive brugt i samme grad, som man måske havde forestillet sig.
Er den opvarmet, er det naturligvis en helt anden snak, og det er vel netop det man vil have som ejer af en swimmingpool; at den bliver brugt.
Hvad koster en solfanger til pool?
Én solfanger til pool er sjældent nok til at holde den opvarmet. Man vil som regel skulle have et helt solvarmeanlæg med flere solfangere, for at man kan få den behagelige temperatur, som man gerne vil have.
Antallet af solfangere er naturligvis bestemmende for den endelige pris for, hvad det skal koste at få opvarmet sin pool med varme fra solen. En enkelt solfanger til pool kan koste et sted mellem 500 og 4.000 kroner alt efter, hvilken model man vælger.
Solfangere kommer naturligvis i forskellige størrelse, og kan være alt fra 1 kvadratmeter til 7 kvadratmeter. Det er en ret væsentlig pointe, for når man taler om et solvarmeanlæg til pool, så er det i realiteten den fysiske størrelse, der betyder noget og altså ikke nødvendigvis antallet af solfangere.
Man siger som regel, at solfangere til pool skal have et overfladeareal, der vender mod solen på omtrent 60 procent af overfladearealet på den pool, der skal opvarmes. For eksemplets skyld vil det sige, at en pool med et overfladeareal på 10 kvadratmeter, bør have tilhørende solfangere med et overfladeareal på 6 kvadratmeter, hvis den skal holdes varm.
Det er vigtigt at pointere, at det blot er en tommelfingerregel, og at især placeringen af disse solfangere kan have en indflydelse på, om 60 procent er rigeligt eller ikke tilstrækkeligt.
Indhent tilbud på installation af solfanger til pool
Vi beklager, at vi ikke kan give en mere præcis pris på, hvad det skal koste at få installere solfangere til swimmingpoolen. Men det er altså meget afhængig af en lang række forskellige faktorer, som gør, at det er en praktisk talt umulig opgave.
Derfor vil vi anbefale, at du indhenter tilbud på installation af solfangere til din pool, og dermed får en mere eksakt pris på, hvad det koster. Få gerne tilsendt tilbud fra flere forskellige virksomheder, så du kan sammenligne dem på kryds og tværs og dermed vælge det, der passer dig bedst.
Når du laver den sammenlign bør du blandt andet basere din endelige beslutning på følgende kriterier:
- Prisen på projektet
- Hvornår virksomheden kan udføre arbejdet
- Hvor hurtigt de regner med at kunne udføre arbejdet
- Om de kan assistere med indkøb af de nødvendige solfangere og materialer
- Hvilke garantier, som de tilbyder på det udførte arbejde
- Om der er ekstra forsikringer i tilfælde af, at noget går galt
- Hvordan tidligere kunder har anmeldt virksomheden (på eksempelvis Trustpilot, Facebook eller Google)
- Kvaliteten af deres rådgivning
Der er mange ting, der kan spille en rolle, men alle disse kan være med til at sikre, at du får den absolut bedste aftale i hus – og i øvrigt ikke selv skal stå med installationen.
Installér selv din solfanger eller få fagkyndig assistance
For du må sådan set gerne selv håndtere en stor del af installationen af din solfanger til pool, hvis det er det du har lyst til. Men realiteten er bare, at det kan være ret kompliceret at installere, og der er meget, der kan gå galt.
Skal solfangerne eksempelvis monteres på dit tag, er der flere ting, som du skal have styr på. Først og fremmest skal du kunne bevæge dig rundt deroppe på sikker vis uden risiko for at falde ned. For det andet skal du være helt sikker på, hvad du laver, fordi der skal laves huller i taget. Udover, at det kan være kritisk for tagkonstruktionen, så kan de også være svære at gøre tætte igen. Sidstnævnte er ganske alvorlig, da det kan føre til fugt- og vandskader, som kan være rigtig dyre at rette op på igen.
Det er blot nogle af de ting, der taler for, at man får fagkyndig assistance til projektet – også selvom det koster lidt ekstra på den korte bane.