Hvilket gasfyr skal jeg vælge?
Få gratis tilbud på gasfyr og få konkret pris
Når man beslutter sig for at anskaffe sig et gasfyr i sit hjem, er det vigtigt, at man på forhånd gør sig nogle overvejelser om, hvad det er, man vil have. Gasfyr er nemlig flere forskellige ting. Der findes de gamle velkendte traditionelle gasfyr, og så er der de forholdvist nye gasfyr, som kører på naturgas. Meget, både godt og dårligt, er siden lanceringen, skrevet om de nye naturgasfyr. Langt mest godt heldigvis. I gasfyrets helt spæde barndom, oplevede man – heldigvis sjældent – nogle uheld med de nye fyr. Boligejernes Videnscenter har, selvfølgelig af sikkerhedsmæssige grunde, helt åbent talt om, hvad der kan være fordele, og hvad der kan være ulemper ved at anskaffe sig et naturgasfyr. Heldigvis er de gode erfaringer med naturgas på fyret i hjemmet, stærkt i overtal. Der var nogle problemer i starten, hvor enkelte ejere af naturgasfyr oplevede, at der skete uheld med deres nye gasfyr. Disse har dog heldigvis aldrig været af fatal art, og der er ikke registreret dødsfald i forbindelse med anvendelse af gasfyr i Danmark. Der har blot været nogle mindre uheld, hvor kyndige fagfolk i branchen hurtigt har kunnet identificere, hvad problemet var, og tage ud til kunderne og løse deres problemer. Men alt dette er fortid nu, og langt de fleste boligejere, som anskaffer sig et nyt fyr til hjemmet, vælger i dag – både af økonomiske og prismæssige grunde – et naturgasfyr. Såvel Hovedstadens Naturgasselskab som Dansk Gasteknisk Center, påpeger at det på ingen måde er farligt at have naturgas i hjemmet.
Desuden er der nogle sikkerhedsmæssige forholdsregler, man kan tage, når man vælger at købe og få installeret et naturgasfyr i hjemmet. Man kan investere i en kuliltealarm til fyret, og med dét monteret, er risikoen for ulykker stort set elimineret. Endelig er det vigtigt, at der løbende bliver holdt tilsyn med fyret af erfarne VVS-folk, som på forhånd kan se, om der er tegn på, at fyret snart skal repareres, og overholder man disse anbefalinger om løbende regelmæssige check, er der overhovedet intet problem med at have et naturgasfyr.
Opfyldning af vand på gasfyr, hvor?
Et naturgasfyr skal der som sagt løbende holdes øje med, så man er sikker på, at alt fungerer, som det skal. Dels – som nævnt – at man med jævne mellemrum får fyret tjekket af fagfolk, og endvidere kan man selv holde øje med gasfyret løbende. Det er ikke særlig svært, og alle kan hurtigt lære, hvordan man vedligeholder sit gasfyr. Opstår der imidlertid spørgsmål omkring vedligehold, kan man altid rådføre sig med VVS´ere i branchen, som har indgående kendskab til naturgasfyr.
Fra tid til anden kommer dit gasfyr til at mangle vand, men det er heldigvis meget nemt at fylde på. For det meste er gasfyret forbundet med vandforsyningen med en slange, som man kan tage af. I begge ender af slangen, er der en hane. De to haner åbner du, og lukker dem igen, når nanometeret på gasfyret viser et tryk på mellem 1-2 bar. Derefter kan du lukke hanerne igen. På visse fyr er der ikke en slange, men i stedet en studs med en hane. I dette tilfælde er det heller ikke svært at hælde vand på fyret. Du monterer bare en slange på hanen, og lader vandet løbe ud, indtil fyrets nanometer viser det rette tryk. Ved den type gasfyr gælder det også, at trykket skal ligge på mellem 1-2 bar, for at fyret fungerer optimalt. Når du har gjort dét, afmonterer du bare slangen igen. Normalt er det ikke nødvendigt at fylde vand på dit gasfyr mere end 1-2 gange om året, men hvis du på et tidspunkt oplever, at det er nødvendigt oftere, er det en god idé at få en professionel VVS-mand ud og kigge på det. For det kan tyde på, der er noget i vejen med fyret, og der er det en god idé at få en håndværker med indgående kendskab til fyr til at efterse det, så problemet kan afhjælpes på rette vis.
Hvad koster et gasfyr?
Prisen på et gasfyr kan variere rigtig meget. Det kommer helt an på, hvad dit behov er. Er det et stort eller et lille hus, som skal opvarmes, og hvilket mærke gasfyr ønsker du at anskaffe dig. En god tommelfingerregel er, at du skal regne med at skulle betale et sted mellem 17.000-42.000 kr. for et nyt gasfyr, alt afhængigt af, hvad du vælger at købe. Det er heller ikke kun størrelsen på fyret, som har indvirkning på dets pris. Som med alle andre produkter, hænger prisen også meget sammen med, hvilket mærke du vælger. Og her varierer kvaliteten selv sagt en del. Ikke dermed sagt, at gasfyrene i den billige ende er dårlige. Det kan være, dit hjem ikke er større, end at et af disse fyr sagtens kan varme din bolig op. Og der er jo ingen grund til at lave et ”overkill”, når man investerer i et gasfyr.
Vi vil nu prøve at gennemgå forskellige mærker, så du kan få en fornemmelse for, hvad priserne på forskellige gasfyr er, og hvilket behov de vil kunne dække for dig. Starter vi i den lave ende, kan du få et billigt gasfyr fra BWT til 16.900 kr. Det skal med det samme understreges, at selvom det er et forholdsvist billigt gasfyr tilbud, er det ikke ensbetydende med, at produktet er dårligt af dén grund. Når du køber et nyt gasfyr, har du helt naturligt nogle forventninger til det, og her får du et fyr, som er et af de bedste i sin prisklasse. Tilbuddet på BWT Aqua Basic omfatter levering og montering, kontrol af vandkvaliteten, fremføring af el til eksisterende el-installationer, indregulering og kontrol af vandkvalitet, samt en grundig gennemgang af gasfyret sammen med en fagkyndig VVS-mand, så du ved, hvordan fyret skal betjenes.
Vender vi blikket en prisklasse op, finder vi et Vaillant gasfyr, som ligger på en pris på 31.100 kr. Med i prisen på Vaillant Ecotec VCI 246 5-5 gasfyret, følger indregulering og opstart af gasunit, gennemskylning af centralvarmeanlæg, montering af nyt afløb, nedrivning og bortkørsel af gammelt gasfyr, aftapning af varmeanlæg og vandbeholder og levering og montering af komplet gasaftræk. Alt arbejde omkring levering og montering af dit Vaillant gasfyr, udføres af faglærte håndværkere med års erfaring i branchen, og Vaillant yder en garanti på fire år på dit nye gasfyr. Nu tager vi et blik mod den dyre ende, hvor vi finder et af markedets bedste gasfyr. Dette er et Bosch gasfyr, og modellen hedder Bosch Condens 9000I WM Gasunit. De fleste kan nikke genkendende til navnet Bosch, som også er kendt for at producere værktøj af meget høj kvalitet. Bosch Condens 9000I WM Gasunit er ingen undtagelse. Prisen, som er 41.500 kr., ligger i den høje ende, men her får du i dén grad også noget for dine penge. Der kan vel nærmest siges at være komplet gasfyr service på dette tilbud fra Bosch. Med i prisen får du nedrivning og bortkørsel af gammelt gasfyr, vandbeholder samt gamle rør og aftræk. Du får også tilslutning af gasrør til gasunit, levering og montering af udeføler, tilslutning af el til nyt VVS gasfyr og udeføler samt opstart og indregulering af gasfyr og styring. Bosch yder fem års garanti på Bosch Condens 9000I WM Gasunit, og anlægget leveres og monteres af branchens bedste fagfolk. Med denne gennemgang har du et godt overblik over gasfyr sammenligning, og kan vælge præcist det gasfyr, som passer til netop dit behov.
Hvad koster et nyt gasfyr?
Der findes på markedet gasfyr i en hver prisklasse, og du vil altid kunne finde ét, som passer til dit hjem, hvad enten du har relativt få eller rigtig mange kvadratmeter at bo på. Priserne på et nyt gasfyr ligger i et spænd mellem 17.000-42.000, og med i tilbuddene på gasfyrene af mange forskellige fabrikater, hvor flere af produkterne har vundet gasfyr priser og gennemgået gasfyr test, som er garanti for høj kvalitet, er levering og montering af nyt gasfyr, nedrivning og bortkørsel af gammelt gasfyr inklusiv tilbehør, og du får, i samarbejde med en fagmand med mange års VVS-erfaring, en grundig gennemgang af dit nye gasfyr, så du aldrig er i tvivl om, hvordan du fylder vand på fyret, tjekker trykket på vandet, samt hvornår der opstår et problem, som er så kompliceret, at du må ringe efter en fagkyndig VVS-mand. Afhængigt af, hvilket gasfyr du vælger at få installeret i din bolig, yder de forskellige fabrikanter mellem 4-5 års garanti på dit nye gasfyr.
Gasfyr service, hvor ofte?
Når du anskaffer dig et gasfyr, er det vigtigt, du holder dig for øje, at fyret fra tid til anden skal gennemgå et eftersyn af branchekendte VVS-folk, så dit gasfyr altid fungerer optimalt, og du kan have det i mange år. Det er selvfølgelig ikke noget, der skal foretages i tide og utide, men noget, som det er hensigtsmæssigt at få gjort en gang om året eller hvert andet år. Her er der så til gengæld også tale om det helt stor eftercheck, som sikrer dig, at dit fyr fungerer, som det skal, så du kan beholde det i mange år fremover, uden at skulle ud og investere i et nyt. Her får dit gasfyr så til gengæld også det helt store eftersyn. Gasfyret skal blandt andet gennemgå en tæthedsprøvning, og komponenter og udstyr skal efterses grundigt, og repareres eller udskiftes, hvis VVS-installatøren vurderer, at det er nødvendigt for at fyret fungerer, som det skal. Desuden er der en del ting på fyret, som skal kontrolleres. Installatøren vil for eksempel gennemgå, om styring, automatik og sikkerhedsfunktioner fungerer, som det skal. Endvidere vil brugtvandsproduktion og trykekspansionsbeholder gennemgå en grundig kontrol. Endelig skal gasfyrets brænder, aftræk og snavsfilter renses og også justeres, hvis det findes nødvendigt.
Hvornår skal et gasfyr udskiftes?
De fleste, som skal anskaffe sig et nyt gasfyr, gør sig helt naturligt nogle overvejelser om, hvor lang tid et gasfyr egentlig kan holde, før det bliver nødvendigt at udskifte det. Her er der, blandt eksperter i VVS-branchen bred enighed om, at gennemsnitslevetiden for et gasfyr af gennemsnitlig kvalitet ligger på omkring 19 år. Køber man et højkvalitets gasfyr, og overholder man alle årlige check og vedligehold på sit fyr, kan man have det i helt op til 25 år, uden at en udskiftning bliver nødvendig. Der er flere forskellige grunde til, at man bør udskifte sit gasfyr. Det, som for de fleste mennesker, vægter tungt i overvejelser om udskiftning af et eksisterende gasfyr, er økonomien. Her er det for eksempel vigtigt at holde øje med, om ens gasfyr pludselig begynder at bruge markant mere gas, end det plejer for at varme huset op, og et øget gasforbrug er derfor en tydelig indikator for, at en udskiftning af det gamle fyr snart er nødvendigt. Særligt opmærksom skal man være omkring den tid, hvor gasfyret når ca. halvdelen af sin forventede levetid – altså fra fyret er ca. 10 år gammelt og fire-fem år frem. Gentagne undersøgelser har løbende vist, at et gammelt gasfyr bruger omtrent 25% mere gas, end et nyt gør. Derfor må det hele tiden være en afvejning af, hvor meget gas, man er villig til at betale for, før det bedre kan betale sig at investere i et nyt gasfyr. Her til findes der adskillige prisberegnere på nettet, og du kan også med fordel tage kontakt til din lokale VVS-mand, hvis der er noget omkring beregningerne, du er i tvivl om. Branchens dygtigste fagfolk står altid klar med gode råd, når dine overvejelser går på, om du skal beholde eller købe nyt.
Et andet aspekt, man bør tage med i sine overvejelser, er, om det nuværende gasfyr er for dyrt i reparationer. Som nævnt tidligere, ydes der typisk 4-5 års garanti på gasfyr, og med en forventet gennemsnitlig levetid på 19 år for et gasfyr, kan det selvsagt blive om end meget dyrt i reservedele, hvis man i over et årti skal gå og købe nye dele og få VVS-folk ud og montere dem i tide og utide. Et gasfyr kan også bryde helt sammen. Hvis du har et gasfyr, som befinder sig i slutningen af dets levetid, kan det enten være svært, eller ligefrem umuligt, at skaffe de fornødne reservedele til det. Derfor vi en udskiftning i dette tilfælde altid være den eneste mulighed. Endelig kan det være, dine behov for opvarmning af hjemmet over årene ændrer sig. Det vil typisk ske, hvis man får lavet tilbygninger på sit hus, således at der er flere kvadratmeter, som skal opvarmes. Der må man ud og anskaffe sig et nyt og større gasfyr. Det er altså hele tiden en løbende beregning på, hvad der bedst kan betale sig – og navnlig ikke betale sig – dine overvejelser bør gå på.
Hvor lang tid holder et gasfyr?
Man skal som udgangspunkt regne med, at køber man et helt nyt gasfyr af solid kvalitet i dag, kan man regne med, det har en forventet levealder på omkring 19 år. Er man rigtig god til at overholde løbende vedligeholdelsescheck over årene fra erfarne VVS´ere i branchen, samt at man selv har flair for at tjekke, om der er noget galt med fyret, når man for eksempel fylder vand på det, eller tjekker trykket på vandet, og er god til at vurdere, hvornår det er et problem, man selv umiddelbart kan ordne, eller om man skal have en professionel fagmand ud og kigge på det, kan et nyt gasfyr, fra det bliver installeret i hjemmet, holde helt op til 25 år.
Få gratis tilbud på gasfyr og få konkret pris
Hvad koster det at få installeret gasfyr?
Selvom gasfyr findes i flere forskellige prisklasser, skal man regne med, at prisen for levering, installation og montering, samt afmontering, nedrivning og bortkørsel af det gamle fyr – hvad enten det er et oliefyr eller et gasfyr, der er tale om – løber op i omkring 40.000 kr. I særlige tilfælde kan prisen komme op i nærheden af 50.000 kr. Merprisen forekommer typisk, hvis du har et gammelt gas- eller oliefyr, hvor tanken er gravet ned. Dette kræver en del flere arbejdstimer for VVS-folkene, når de skal have det fjernet eller blændet, end det gør, hvis der er tale om et fyr, de umiddelbart kan komme til, hvis det for eksempel er placeret i en lade, i et værksted, i en kælder, eller hvor i huset det nu må være.
Hvad enten du søger tilbud på gasfyr på Sjælland, på Fyn eller i Jylland, er der altid et godt tilbud at hente. Priserne kan variere alt efter geografien. Et gasfyr vil typisk være noget dyrere i hovedstadsområdet, end det er på det vestlige Sjælland, på Fyn og i Jylland. Grunden til den højere pris i hovedstaden er, at selvom der ikke er store afstande, som der kan være i provinsen, så kan København være svært fremkommelig – navnlig i morgen- og eftermiddagstimerne – når VVS-folkene skal til og fra arbejde. Og med en timeløn for professionelt udført arbejde, som typisk ligger på 300-350 kr. i timen, skal der ikke meget myldretidstrafik til, før det bliver lidt dyrere i storbyen, end det er på landet. Sikkert er det dog, at uanset hvor i landet, du bor, er det aldrig svært at få fat i branchens bedste fagfolk med masser af års erfaring i bagagen, som du kan aftale et møde med, som kan komme ud til dig og inspicere alle forhold, og derefter give dig deres professionelle vurdering af, hvad der vil være den bedste og mest økonomiske løsning for dig.
Gasfyrsservice: Hvad er prisen?
Vil du være sikker på, at dit gasfyr bliver ved med at fungere upåklageligt? I så fald skal du sørge for at få udført et regelmæssigt gasfyrsservice. Afhængigt af typen af dit gasfyr, dikterer dansk lov, at et gasfyr service skal udføres hvert andet eller tredje år.
Det betyder dog ikke, at du bør nøjes med dette. Der er intet, der står i vejen for, at du får serviceret dit fyr årligt. Ved at gøre dette, sikrer du nemlig, at det altid fungerer optimalt. Dermed er du også sikker på, at du får mest mulig værdi for dine penge.
Når du skal have serviceret dit gasfyr, kan du forvente en pris på 1-2.000 kr. Hvad den endelig pris bliver, afhænger af flere ting – bl.a. beliggenhed, gasfyrets type mv. Er der noget, der skal skiftes, vil du også skulle betale for delenes pris udover installatørens timepris.
Får du servicere dit gasfyr årligt af en dygtig gas installatør, minimerer du risikoen for, at det bliver nødvendigt at udskifte dele. Ved at få udført et årligt service, kan du faktisk spare penge på længere sigt. Derfor anbefales det bestemt også, at du får det gjort hvert år.
Hvad koster det at fyre med gas?
Der er penge at spare ved at fyre med gas frem for at fyre med olie. Prisen på gas følger ganske vist altid olieprisen, men den er altid en kende lavere.
Ofte forholder det sig således, at hvis olieprisen stiger voldsomt, følger gasprisen ikke helt så hurtigt med. Til gengæld falder prisen på gas lige så hurtigt som olieprisen. Derfor er du sikker på, at det altid er billigere at fyre med gas frem for med olie.
Hvor meget sparer man ved at udskifte sit gasfyr med et nyt?
Udskifter du dit gamle gasfyr med et nyt, kan du forvente at spare mellem 15 og 25 procent af dit gasforbrug. Hvor stor den reelle besparelse ender med at blive, afhænger dog af, hvor gammelt dit nuværende fyr er. Jo nyere det er, jo bedre er det nemlig til at udnytte gassen.
På de ældre gasfyr var kedlerne blandt andet ikke kondenserende. Derfor vil du opnå den største besparelse, hvis du erstatter et gasfyr med en traditionel kedel med et nyere fyr med en kondenserende kedel.
Derudover er besparelse størst i ældre huse, der er bygget før 1979, da de ofte er dårligt isoleret. Derfor falder din varmeregning i takt med det lavere naturgasforbrug.