Mange danskere vælger efterhånden et pillefyr, når de beslutter sig for, hvilken form for varme huset skal opvarmes med. Et pillefyr er et meget miljøvenligt alternativ til tidligere former for opvarmning af boligen, som for eksempel gas- eller oliefyr. Pillefyret fungerer på dén måde, at det tilføres træpiller, som består af svært komprimerede træpiller lavet af savsmuld og træspåner. Et pillefyr er, såfremt boligen selvfølgelig er velisoleret, er meget effektiv energiform. Du kan både få et billigt pillefyr og et pillefyr i den højere ende af prisskalaen. Begge dele kan have sine fordele. Et stort pillefyr er den idelle løsning, hvis du skal have varmet et større parcelhus eller en villa op, hvorimod billige pillefyr som er mindre, egner sig perfekt til opvarmning af et fritidshus. Længere nede i artiklen vil vi gennemgå, hvilket pillefyr der passer bedst til lige nøjagtigt din bolig, og vi vil også se på pillefyr priser samt de bedste pillefyr på markedet.
Få gratis tilbud og pris på pillefyr (Svar inden for 24 timer)
Hvad koster et pillefyr?
Pillefyr findes i flere forskellige prisklasser, men som udgangspunkt skal man regne med at pillefyr pris inkl montering ligger mellem 30.000-60.000 kr. for et gennemsnitligt fyr. Vi vil nu tage en gennemgang af nogle af de pillefyr, der findes på markedet. Vi tager forskellige eksempler fra hele prisspektret, så du kan danne dig et godt overblik over, hvad der vil være hensigtsmæssigt at vælge for dig. Vi starter med et pillefyr i den øvre mellemklasse. Det hedder Langå Pillefyr 34kW. Her får du et virkelig effektivt pillefyr, hvor du i dén grad får noget for pengene. Fyret kan opvarme helt op til 400 m2, hvilket ligger langt over de flestes behov. Dette fyr varmer altså med lethed en stor villa i 2-3 plan op. Fyret findes endvidere med fire forskellige slags styrker. Langå Pillefyr fås i styrkerne 17, 27, 34 og 47kW. Man kan spare mere end 50% på sin varmeregning ved at skifte olie- eller naturgas ud med et Langå Pillefyr, og fyrets størrelse er også til at overse.
Alle vil kunne finde en egnet plads til det i deres bolig. Højden er 116 cm, bredden er 53.5 cm og dybden er 71 cm og 91 cm hhv. uden og med brænder. Som piller til pillefyr anbefales det, at man benytter sig af 6 mm træpiller, som giver den mest effektive udnyttelse af varmen, og som har den optimale brændværdi. Der fås en række forskelligt tilbehør til et Langå Pillefyr. Heraf kan nævnes pillekasser til opbevaring af træpiller, overkogstermostater, påfyldningshaner, trykekspansionsbeholdere i flere størrelser, samt app-styrede termostater, så man kan styre pillefyret fra sin smartphone. Et Langå Pillefyr 34kW er mærket med energimærke A++ og koster 24.500 kr. inkl. forsendelse. Det næste pillefyr, vi skal se nærmere på, hedder MGM-EASY-15 Pro Plus. Her er tale om et pillefyr med en driftssikkerhed i særklasse. Nytteværdien er i pillefyr test på Dansk Teknologisk Institut blevet testet med nogle af de bedste resultater blandt pillefyr på det danske marked. Endvidere er fyret meget billigt i drift, da selv de billigste træpiller på markedet kan udnyttes til fulde, når man fyrer med dem. MGM-fyret regulerer til perfektion selv doseringen af træpiller, ved hele tiden at måle det aktuelle træk i skorstenen. Modellen har markedets billigste strømforbrug, og er udstyret med en touchscreen, som er nem at betjene. MGM-EASY-15 Pro Plus koster 37.800 kr. inkl. montage udført af professionelle fagfolk. Så vil man have et pillefyr af høj kvalitet som er klima- og miljøvenligt, kan et MGM-fyr varmt anbefales. Det næste pillefyr er et danskproduceret fyr fra elektronikgiganten, Vølund. Fyret hedder Vølund Pellux Compact 12kW, og er et yderst driftssikkert fyr i et stilfuldt design. Med til anlægget medfølger en Pellux Compact kedel, en PB Max pillebrænder, et 200 liters magasin, en snegl og en suge/træk blæser. Brænderen yder en effekt på 3-12kW og pillebrænderen er selvrensende. Røgkanalerne renses automatisk, og træpillerne i fyret optændes også automatisk. Vølund Pellux Compact er godkendt efter Dansk Standard/ EN303-5 klasse 5. Man kan også få en del ekstraudstyr som varmekompensering, varmtvandsprioritering, iltstyring og internet modul til dette pillefyr. Vølund Pellux Compact 12kW koster 28.995 kr. inkl. moms. Vi slutter gennemgangen med Danmarks mest populære og mest solgte pillefyr. Det hedder Woody 16kW Blackstar BS 1016. Her får man et virkelig solidt og driftssikkert pillefyr for pengene. Der er her tale om et gør-det-selv pillefyr, hvor man selv kan samle sit pillefyr, hvis man har flair for den slags. Fyret har en 200 liters pilletank, som leveres usamlet og ekskl. låg. Dette fyr fylder ikke mere end et almindeligt oliefyr, så der vil nemt være mulighed for at finde en plads til det i enhver bolig. Woody 16kW Blackstar BS 1016 koster 22.995 kr. inkl. moms.
Hvad koster det at få monteret et pillefyr?
Prisen for levering og montering af et pillefyr kan variere rigtig meget, afhængigt af forskellige forhold. Dels har det en betydning, hvor stort pillefyret er, og dels har det en del at sige, hvor meget arbejde der er forbundet med at klargøre plads, placere og montere et nyt pillefyr i den givne bolig. Det er klart, at jo længere tid der skal bruges på klargøring og montering, des flere håndværkertimer kommer man også til at betale for. Ud over selve fyrets pris skal man som hovedregel regne med, at det koster mellem 10.000-30.000 kr. at få et pillefyr leveret og monteret. Så har man til gengæld også garanti for, at fyret er korrekt installeret og indstillet, så det er klar til brug. Man kan spare penge ved selv at stå for noget af arbejdet med montering, men i dette tilfælde kan det næsten aldrig betale sig. Det kræver et vist kendskab til pillefyr som de fleste, der ikke beskæftiger sig professionelt med pillefyr, ikke har. Det kan for eksempel være svært at gennemskue, hvis et eksisterende fyr – eller dele der af – skal udskiftes. Her vil det som regel være en god idé at få fagfolk til at gøre det. Langt de fleste vil selvfølgelig kunne sætte sig grundigt ind i, hvordan man gør, men for de fleste vil det ikke kunne betale sig at bruge tiden på det, men i stedet betale kyndige faglærte håndværkere for at udføre arbejdet. Men har man selv flair for det og et indgående kendskab til pillefyr, er der intet i vejen for, at man kan lave en del af arbejdet selv.
Hvad er bedst, pillefyr eller varmepumpe?
Det er meget svært at sige, om et pillefyr eller en varmepumpe er det bedste at investere i. Der er mange fordele ved en varmepumpe frem for et træpillefyr. Driften af et varmepumpeanlæg er efterhånden den samme som ved et træpillefyr, men fyrer man med piller, kræver det en del mere vedligehold. Med en varmepumpe er man fri for at skulle rense noget, som man skal ved et pillefyr, man optager ikke unødvendig plads til opbevaring af træpiller, og man er ikke afhængig af andre, hvis man for eksempel er ude at rejse i længere tid. Så forskellen er vedligeholdet. Der er den noget dyrere varmepumpe noget nemmere at holde, da den næsten ingen tid kræver i forhold til et pillefyr. Så det vil altid være en smagssag, om man vælger det ene eller det andet. Er man gør-det-selv-typen, som godt kan lide at ordne en del ting omkring opvarmningen af sit hus selv, er der mange fordele ved at vælge et pillefyr.
Hvordan virker et pillefyr?
Et pillefyr er et forbrændingsanlæg beregnet til opvarmning af boligen. Pillefyret består af tre dele; et træpillemagasin, en kedel og en brænder. Man fylder træpillerne på et magasin, som varierer i størrelse alt afhængigt af, hvilken model man vælger. Som forbrændingen af træpillerne skrider frem, fylder anlægget automatisk nye træpiller på brænderen, så der hele tiden er præcist den mængde træ i brænderen, der gør forbrændingen optimal, og dermed opvarmningen af hjemmet så effektiv som overhovedet muligt. Forskellige pillefyr kan fungere forskelligt, og det der er afgørende her, er kedlen på fyret. Der findes to forskellige slags kedler til et pillefyr; en brændekedel med akkumuleringstank, og en automatisk pillekedel. I en brændekedel med akkumuleringstank bliver varmen fra forbrændingen i pillefyret, ført over i en vandtank, hvor fra det opvarmede vand føres rundt til husets forskellige installationer, som kræver opvarmning. Det kræver, at kedlen bliver fyret optimalt, så der opnås den maksimale virkningsgrad og der kommer den lavest mulige belastning af miljøet ved forbrændingen. På en automatisk pillekedel sidder der en driftstermostat, som man kender det fra et almindeligt oliefyr, og termostaten regulerer, hvornår vandet i kedlen er faldet til præcis den temperatur, der kræves i husets forskellige installationer. Det er vigtigt, at kedlens ydelse hele tiden afpasses til den mængde vand, der skal bruges i boligen. I dag kan man få en masse forskelligt slags ekstraudstyr til sit pillefyr. På grund af ny teknologi, er det nu muligt at styre sit pillefyr fra internettet på sin computer eller via en app på sin smartphone. På de fleste modeller er det også muligt at montere nyt ekstraudstyr løbende, hvis ens behov hen ad vejen skulle ændre sig. Her kan der for eksempel være tale om automatisk askeudtag og automatiske systemer til tilførsel af piller til pillefyrets magasin. Når man anskaffer sig et pillefyr til opvarmning af sin bolig, er det også vigtigt, at man holder sig fyrets virkningsgrad for øje, da den har meget at sige i forhold til, hvordan ens el-regning kommer til at se ud. Virkningsgraden er det procentvise udbytte af træpillerne, man brænder af i fyret. 1 kg træpiller giver ca. 4,9 kW varme, i det tilfælde, at virkningsgraden på anlægget er 100%. Det er den dog aldrig konstant, og en god tommelfingerregel er, at virkningsgraden i gennemsnit over et år, ligger på mellem 80-90%. Det betyder, at 1 kg træpiller i realiteten giver mellem 4-4,5kW i gennemsnit i løbet af et år.
Der findes både fordele og ulemper ved at få installeret et pillefyr i sin bolig. Fordelene er, at det er en billig måde at varme boligen op på, og man slipper for at betale co2-afgift for træpillerne. Der bliver minimalt med affaldsprodukter tilbage, når træpillerne forbrændes, og dermed er et pillefyr en yderst miljøvenlig måde at opvarme sit hjem på. Et fuldautomatisk pillefyr giver stort set den samme varmekomfort, som for eksempel et gas- eller et oliefyr gør, men samtidig er det langt mere skånsom for miljøet. Et pillefyr kan indstilles til automatisk at tænde og slukke, så man kan spare på energien for eksempel i dagtimerne, når man alligevel ikke opholder sig i hjemmet. Ulemperne er, at man skal fylde træpiller i beholderen ca. en gang i ugen, fyret skal renses – også ca. en gang hver uge – for at man opnår den maksimale effekt, og noget man skal være meget opmærksom på er, hvilke træpiller man køber til sit fyr. Piller til pillefyr skal man vælge med omhu. Kvaliteten af disse kan nemlig variere meget, og indeholder de for meget savsmuld, formindskes brændværdien betragteligt. Ulemperne er dog noget, man selv har mulighed for at holde øje med og reagere på, så derfor opvejes ulemperne klart af fordelene ved et pillefyr, da det alt i alt en både billigere i drift og mere miljøvenligt, end det er at opvarme sin bolig ved hjælp af olie eller gas.
Få gratis tilbud og pris på pillefyr (Svar inden for 24 timer)
Hvor stort skal et pillefyr være?
Hvor stort et pillefyr skal være, afhænger fuldstændigt af hvor stort et areal, det skal opvarme. Pillefyr er kendetegnet ved generelt at kunne opvarme meget store arealer, så man behøver ikke købe en af markedets største modeller for at varme et gennemsnitligt hus op. Et 10kW pillefyr vil sagtens kunne varme et stort hus på mellem 180-200 m2 op. Et på 16kW kan varme ca. 300 m2 op, og med et pillefyr på 30kW kan man varme op til 600 m2 op. Det, der er mest afgørende, når man vælger et pillefyr, er, at ens bolig er godt isoleret. Den høje virkningsgrad ved brug af træpiller til opvarmning, som i langt de fleste tilfælde ligger på over 90%, formindskes nemlig betydeligt ved dårlig isolering af boligen. Så selv et mindre pillefyr vil stort set altid kunne varme et hus af gennemsnitlig størrelse op, og er der noget, man er i tvivl om, kan man altid kontakte en fagmand, man kan konsultere sig med, så man finder en løsning, der passer præcist til ens behov.
Hvad koster et pillefyr i drift?
De fleste ønsker at være bekendt med et pillefyr pris, inden de sætter gang i en eventuel pillefyr installation. Rigtig mange ser dog også gerne, at de ved, hvad det koster at drifte og bruge fyret. Det har nemlig betydning for, om det kan betale sig at få det installeret.
Derfor er det bestemt ikke kun prisen for installation af pillefyr, du skal have med i dine overvejelser. Du gør også klogt i at finde ud af, hvad det koster at varme op med dit nye træpillefyr. Det er nemlig ikke sikkert, at det kan betale sig for dig.
Sådan udregner du prisen for opvarmning med pillefyr
Når du skal finde ud af, hvad det vil koste at fyre med et pillefyr, skal du regne ud, hvor mange træpiller, du skal bruge. Du kan forvente, at et kilo træpiller giver dig i underkanten af 5 kWh. Hvis du regner med 4,9 kWh pr. kg, er du sikker på, at du ikke går helt galt i byen.
For at finde ud af, hvad din årlige udgift bliver, er du nødt til at vide, hvor mange kWh, du skal bruge til dit hus i timen. Hvis du f.eks. bruger 5 kWh i timen, skal du bruge 168 kg træpiller, hvis du skal holde det varmt i 168 timer – det er svarende til en uge.
Regner man dette om til årsbasis, skal man altså bruge 8.800 kg træpiller i løbet af et år. Da et kilo træpiller koster dig mellem 2,5 kr. og 3 kr., vil din årlige udgift til træpiller være cirka 22.000 kr. ved den laveste pris. Det betyder, at din månedlige udgift vil lyde på 1.833 kr.
Kan det betale sig at bruge et pillefyr?
Det er svært at give et konkret svar på dette. Der findes nemlig et væld af andre løsninger, der også er værd at tage et kig på. Dog er der huse, der er bedst tjent ved at blive varmet op med et pillefyr, mens der er andre, hvor det vil være bedre at vælge en anden løsning.
Derfor er der ikke andet for end at regne på, hvad der vil være bedst for dig. Her skal du huske, at du både skal tage højde for, hvad det koster at etablere, men også hvad driften koster. Det er derfor ikke nok, at du nøjes med at kigge på det ene eller det andet.