Utætte vandrør? Sådan griber du det an

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et vvs-tilbud phone 42 90 73 35

Som boligejer er der mange ting, du skal være opmærksom på. Mange af tingene er måske ikke noget, du har skænket en tanke før, men så snart der opstår problemer, så kan det koste både tid og penge.

En meget vigtig del af hjemmet er dine vandrør, og hvis der opstår utætheder på dem, så kan det give store problemer. Hvis vandrøret ikke bliver fikset hurtigt, så kan det ende med at give store skader i hjemmet. Hvis det bliver opdaget eller repareret for sent, så kan den efterfølgende proces blive meget besværlig og bekosteligt. Læs med her og bliv klogere på vandrør, og hvad du skal gøre, hvis du pludselig står med utætte vandrør.

Få gratis tilbud på utætte vandrør

Hvad er vandrør, og hvilken funktion har de?

Vandrør er de rør i din bolig, som leder rent vand fra vandværket frem til dine vandhaner, toilet, bruser, vaskemaskine og hvad du ellers har. Det kan enten ske direkte eller ved hjælp af din vandvarmer. Vandrørene sørger altså for, at du har vand i hjemmet – både koldt og varmt.

Selvom funktionen er den samme, så findes der forskellige typer af rør. De findes nemlig i forskellige materialer. I ældre huse er det ofte galvaniseret stål, som rørene er lavet af, hvor det i nyere huse typisk er PEX (krydsbundet polyethylen).

Derudover anvendes disse materialer også:

  • Kobber
  • Rustfrit stål
  • PVC (polycinylchlorid)

Hvilken betydning har utætte vandrør for dig og din bolig?

Livet som boligejer kan byde på lidt af hver, og rørskader er en af de helt store hovedpiner. Det kan nemlig ende i tusindvis af kroner til renovering, hvis skaden ikke bliver opdaget og fikset i tide.

Et utæt vandrør er aldrig godt – hverken for dig eller din bolig. For det første betyder det, at der kommer til at opstå et spild af vand. Dette spild kommer til at vise sig på din vandregning, der i sidste ende kan ende i et rigtig højt beløb.

Blot en lille utæthed på størrelse med et nålestik kan ende i en lækage på op til 70 liter om dagen. Det betyder mere end 25.000 liter om året. Det er meget vand, du ikke har haft glæde af, som du skal betale for. Det kan derfor ende med at blive rigtig dyrt, hvis utætheden er større, hvilket den ofte er.

Det er dog ikke kun den ekstra vandregning, der kommer til at gøre ondt. Utætte vandrør kan nemlig ende med at give store skader i boligen og på materialer, som betyder endnu flere regninger og besværligheder.

Derfor kan der opstå utætheder på dine vandrør

Der kan være flere årsager til, at der opstår utætheder på dine vandrør. En meget almindelig årsag er gamle rør. Vandrør kan ikke leve for evigt, og hvis de ikke bliver skiftet ud i tide, så kan det ende ud i utætheder. Ofte vil utæthederne først opstå ved samlingerne, da rørene er tyndest her. En god tommelfingerregel er en levetid på 20-50 år, så hvis I overtager en ældre bolig, så er det en god idé at få tjekket vandrørene.

En anden årsag kan være forkert konstruktion af vandrørene. Det kan f.eks. være forkerte samlinger eller en forkert sammensætning af materialer. Man kan nemlig ikke sætte alle materialer sammen, da nogle har en negativ påvirkning af hinanden. Skader på konstruktionerne viser sig typisk inden for to år, så hvis der ikke er opstået noget inden for den tidsperiode, så er konstruktionen højst sandsynlig korrekt.

Frost kan også have en stor påvirkning på dine rør. Det sker især i sommerhuse, da der kan ligge en rest af vand i rørene, som til sidst kan fryse til og sprænge rørene.

Tjek dine vandrør for utætheder

Det kan være meget besværligt at reparere utætte vandrør eller andre skjulte lækager, hvis skaden er stor. Det tager tid, og det sviner, så derfor er det en god idé at holde øje med dine vandrør løbende og holde øje med utætheder. På den måde er du hele tiden på forkant, og du minimerer risikoen for følgeskader.

Du tjekker dine vandrør ved at:

  • Undersøge rørene og især samlinger for utætheder
  • Være opmærksom på vandtrykket i hanerne. Hvis det pludselig falder, så kan det være tegn på en utæthed.
  • Slukke alle vandinstallationer. Hvis din vandmåler fortsætter derefter, så er der måske en lækage.

Derudover er det en god idé at være opmærksom på hvilke tegn, der typisk opstår i forbindelse med utætheder:

  • Fugtpletter på loftet på de underliggende etager.
  • Ophobninger af fugt i trækonstruktionerne.
  • Afskalning af maling eller misfarvninger.
  • En atypisk høj vandregning, der kommer pludseligt.

Ved at holde øje med dine vandrør løbende, så kan du være heldig at spotte en utæthed, inden den gør alt for stor skade på regningen og resten af boligen. Når først skaden har vist sig, så kan det nemlig ende med at blive en omstændig omgang, der er dyr at rette op på.

Utætte vandrør

Få hjælp af en professionel VVS’er

Mange føler sig på udebane, når det kommer til vandrør og lignende i ens bolig. Hvis det også er tilfældet for dig, så er det altid en god idé at få hjælp af en professionel VVS’er. På den måde kan du få den hjælp og vejledning, du har brug for. Det er en god investering, da det ellers kan ende ud med at blive meget dyrere.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal holde øje med i forbindelse med utætheder, eller hvis du har mistanke om en lækage, så kan en VVS’er hjælpe dig med at opspore de utætte vandrør. Han eller hun er ikke mere end et opkald væk, og så kan I sammen lægge en plan for, hvordan og hvornår det ønskede arbejde skal udføres.

Her på siden kan du få et gratis tilbud på en VVS’er, der kan hjælpe dig med dine utætte vandrør. På den måde kan du hurtigt få det ud af verden, og du skal ikke længere bekymre dig om hvorvidt, at alt er, som det skal være. En fagmand på området har nemlig helt styr på det.

 

Få gratis tilbud på utætte vandrør