Bor du i en bolig, hvor der ligger et betongulv under dit trægulv, gulvtæppe eller dine klinker, og vil du gerne have gulvvarme, så har du med garanti leget med tanken om, hvorvidt man kan installere gulvvarme i det eksisterende betongulv.
Det kigger vi nærmere på her i artiklen, der handler om lige netop det; gulvvarme i eksisterende betongulv. Vi undersøger blandt andet, om det overhovedet er en mulighed – og vi kan allerede afsløre, at det er det. Men det er ikke nødvendigvis altid den bedste løsning, hvorfor vi også kommer ind på, hvornår det giver mening at lave gulvvarme i eksisterende betongulv, og hvornår man bør brække det hele op og starte fra bunden af.
Endelig får du også nogle gode råd med på vejen i forhold til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, hvis du overvejer at installere gulvvarmen ovenpå dit eksisterende betongulv. Vi anbefaler derudover, at du får en fagkyndig med på sidelinje, som kan hjælpe med rådgivning og også gerne selve arbejdet. Det skal naturligvis ikke blive alt for dyrt, så du får også et råd til, hvordan du får den bedste og billigste aftale i hus.
Der er altså lagt op til lærerigt indhold, så det er bare med at læne sig tilbage og kaste sig ud i det.
God fornøjelse!
Etablering af gulvvarme i eksisterende betongulv: Er det muligt?
Hvis man har et betongulv, og gerne vil have gulvvarme, så kan det være noget af en kamel at sluge, når man hører, at man skal brække hele gulvet op og starte forfra. På den måde kan man støbe vandbåren gulvvarme direkte ind i gulvet, og det er som udgangspunkt den bedste løsning.
Men hvis nu man ikke lige kan overskue den store omgang som det i den grad vil være (både arbejdsmæssigt og tidsmæssigt), så kunne det være ret fedt, hvis man bare kunne lade betongulvet ligge og etablere gulvvarme oven på dette.
Det kan heldigvis godt lade sig gøre, om end det sjældent vil være den bedste løsning. Måden man gør det på er simpelthen, at man lægger gulvvarme ud oven på betongulvet. Det kan enten være i form af el gulvvarme, der bliver rullet ud som måtter, en vand gulvvarme, der kan lægges ud som plader med riller til gulvvarmeslangerne eller det kan være ved, at man lægger et metalgitter ud, hvortil man fastgør gulvvarmeslangerne og efterfølgende støber beton ovenpå.
Alt efter metode kan man enten slippe afsted med at lægge sine fliser, klinker eller trægulv mere eller mindre lige ovenpå gulvvarmen, eller også kan man ende med at skulle støbe ekstra beton ovenpå det eksisterende.
Hvornår giver det mening at lave gulvvarme i eksisterende gulv?
Som du måske kan gennemskue baseret på disse oplysninger, er det ikke altid, at det er lige oplagt at lægge gulvvarme i et eksisterende gulv. Først og fremmest kan der være noget med de løsninger, som bare lige kan lægges ovenpå et betongulv. De kan være udmærkede, men det er ikke i alle hjem, at det er de mest oplagte løsninger.
Derudover er der naturligvis det med loftshøjden. Uanset om man vælger den ene eller anden løsning, vil man ikke komme udenom, at gulvet kommer til at blive hævet en anelse. Det betyder, at man kommer til at miste noget loftshøjde i rummet, og det er ikke altid, at det er noget, der er plads til i de danske hjem.
Det er nemlig meget normalt, at man ikke har ruttet meget med højden til loftet, og derfor kan det ofte godt mærkes, at man kommer en centimeter eller fem tættere på loftet. Det er ikke nødvendigvis et stort problem, men man bør være opmærksom på det i sin beslutningsproces.
Hvis man har plads i loftshøjden, men ikke så meget plads i økonomien, så kan det give udmærket mening at lave gulvvarme på eksisterende betongulv. Det er nemlig en billigere løsning, end hvis man skal til at brække det gamle gulv op og støbe et helt nyt.
Vær opmærksom på, at isoleringen er i orden
Men det er desværre ikke så ligetil, som det måske kan virke. For hvis det er billigere, hvorfor så ikke bare gøre det? Jo, der er problemet med, at man ikke ved, hvordan isoleringen er i det eksisterende betongulv. Ofte er den ikke ret god, og det kan gå hen og blive et ret alvorligt problem, hvis man installerer gulvvarme oven på det eksisterende gulv.
For selvom varme stiger opad, så vil der være et stort varmetab, hvis ikke gulvet er isoleret under gulvvarmen også. Det bliver til dels løst med de plader og måtter, man kan rulle ud, men de skal stadig gerne have minimum 10 centimeters isolering, og det er naturligvis 10 centimeter ekstra, der ryger i loftshøjden.
Ved at brække betongulvet helt op, får man muligheden for at isolere grundigt inden man støber, så man minimerer sit varmetab så meget som overhovedet muligt. Hvis man allerede ved, at der er godt isoleret, er det knap så stort et problem at installere gulvvarme på eksisterende betongulv.
Årsagen til at varmetabet er et problem er, at man ender med at betale for varme, som man reelt set ikke kan nyde godt af. Det kan være med til at vælte hele den økonomiske gevinst, som der kan være forbundet med at installere gulvvarme derhjemme.
Vores anbefaling: Få en fagkyndig til at hjælpe med rådgivning
Der er uden tvivl nogle rimelig vigtige forhold og faktorer, der spiller ind her, når man overvejer at etablere gulvvarme i eksisterende betongulv. For nogle kan det virke overskueligt, mens andre har svært ved at finde hoved og hale i, hvad de skal gøre.
Nærmest uanset om du hører til den ene eller anden gruppe, vil vi anbefale, at du får en fagkyndig til at hjælpe med rådgivning omkring, hvilken løsning, der er den rette for dig og din bolig. Vedkommende vil vide præcis, hvad man skal kigge efter og har naturligvis også flere kompetencer, som kan være til nytte, når beslutningen skal tages.
Når nu du alligevel har fat i en fagkyndig, så anbefaler vi, at du også får hjælp til at udføre selve arbejdet. Det er sådan med gulvvarme, at det helst skal gøres rigtigt i første forsøg, fordi det alternativt kan give masser af hovedpine. Ved at få assistance fra en fagkyndig, reducerer man risikoen for, at der er noget, der går galt – og det er absolut investeringen værd, hvis du spørger os.
Indhent tilbud på at få installeret gulvvarme i eksisterende gulv
Dermed ikke sagt, at du skal bruge unødvendigt mange penge på at installere gulvvarme derhjemme, fordi du skal have arbejdet udført af en fagkyndig. Ved at indhente tilbud fra flere forskellige firmaer på den samme opgave, kan du give dig selv muligheden for at få den bedste aftale på plads.
Bed virksomhederne om at give et tilbud på rådgivning omkring og installation af gulvvarme i eksisterende betongulv – og eventuelt også et tilbud på, hvad det ville koste at brække gulvet op, isolere og støbe det på ny med gulvvarme i sig.
Disse tilbud kan du efterfølgende sammenligne, så du kan vælge den virksomhed med de bedste priser på gulvvarme, den bedste rådgivning, gode anmeldelser fra tidligere kunder, garantier og forsikringer på det udførte arbejde, materialevalg og så videre.