Gulvvarme er en løsning, som oplever stigende popularitet blandt danskerne, men det er også en løsning, som desværre også indimellem lider af nogle problemer, der kan være svære at fikse på fem minutter. Det er sværere at fikse et problem med gulvvarme end eksempelvis en normal radiator, fordi du ikke har direkte adgang til rør, ventiler og lignende.
Det er særligt komplekst i et etagebyggeri, hvor du måske ikke engang selv er indehaver af de forskellige dele. Her skal du have fat i den ansvarlige for ejendommen eller en vicevært, som kan udrede problemet for dig. Nogle oplever, at gulvvarmen ikke virker i hele hjemmet, men det kan også bare være i enkelte rum. Vi hjælper dig i denne artikel med råd til selvhjælp, samt hvordan du kommer videre fra dit problem.
Gulvvarme virker ikke – hvad er det hyppigste problem?
Det hyppigst anmeldte problem vedrørende gulvvarme er, at gulvvarmesystemet ikke virker efter en lang sommerperiode, hvor gulvvarmen ikke har været aktiv. Hvis pumpen ikke er i gang, hvilket den ikke er, hvis man slukker den om sommeren, så cirkulerer der ikke vand rundt. Det betyder, at der sætter sig kalk i selve pumpeelementet, hvilket betyder, at du kan risikere, at den ikke starter, når du forsøger at tænde op igen til fyringssæson.
Hvis du selv har adgang til pumpen, kan du forsøge at sætte pumpen i rotation med en skruetrækker eller noget andet småt og hårdt, som kan skubbe til pumpen. Det bedste råd er dog at tænke præventivt og lade gulvvarmen køre om sommeren også, da et totalt stop kan forkalke pumpen.
Gulvvarme i badeværelse virker ikke
Hvis du døjer med, at det er enkelte rum, som gulvvarmen ikke når ud til, så skal du først og fremmest sikre dig, at termostaten til det specifikke rum virker. Din gulvvarme termostat virker ikke, fordi det måske mangler batterier og derfor ikke kan forbinde med elementet, som sender varmen videre. Prøv derfor at skifte batterier ud på termostatmodulet som det første.
Hvis det stadig ikke hjælper, så kan det betyde, at du skal kode rumtermostaten på igen. Hvis der ikke har været varme på længe i ét rum, kan dette være tilfældigt, men ved langt de fleste problemer med enkeltrumsudfordringer skyldes det manglende batterier i modulet. Hvis ingen af delene hjælper, bør du kontakte professionelle eller dem, som installerede gulvvarmen hos dig.
Tjek trykket i anlægget
Vandstand og tryk i anlægget kan også have en betydning for gulvvarmen. Du skal sørge for, at der er den korrekte tilførsel af vand til anlægget. Det vil være individuelt for det enkelte anlæg, men du kan typisk regne med at skulle fylde på op til 2 bar. Husk altid at slukke for gulvvarmen, inden du begynder at udbedre problemet.
Hvis du har fjernvarme på din gulvvarme, og du mistænker, at problemer ligger her, bør du tage kontakt til dit selskab for fjernvarme.
Varmen kommer ikke med det samme
Hvis din gulvvarme ikke virker, og der er iskoldt i hjemmet, skal du ikke forvente, at varmen kommer tilbage lige med det samme, når du har forsøgt at udbedre problemet. Giv det 24 timer og se, om det ikke har hjulpet på varmen derhjemme.
Hvis det her stadig ikke er kommet tilbage, og du har forsøgt dig med de løsninger, som du kunne stå inde for, så er det nok bedst, at du tager kontakt til professionelle, som kan hjælpe. Hvis du bor i lejlighed, er det bedst ikke at gøre noget overhovedet, før du har ladet viceværten se på det.
Hvad er den bedste løsning for mig?
De fleste moderne systemer til gulvvarme kan godt finde ud af, om rummene er varme nok via nogle sensorer. Derfor skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt det koster mange tusinde kroner at holde gulvvarmen kørende hele året rundt. Det gør det nemlig typisk ikke.
Det er bedre at lade systemet køre, og så undgå problemer som ovennævnte. Hvis problemerne alligevel skulle opstå, og du ikke helt ved, hvad du skal foretage, så ring til en professionel VVS’er med erfaring på området. Det er vigtigt at finde kilden til problemer korrekt, så den rigtige løsning kan implementeres.
Få gratis tilbud på reparation af gulvevarme (Svar inden for 24 timer)
Hvorfor virker min gulvvarme ikke?
Helt overordnet er der tre væsentlige grunde til, at gulvvarmesystemet i et hus ikke fungerer efter hensigten. Det første, der kan være galt med gulvvarmen, er, at pumpen ikke vil starte. Det skyldes for det meste, at gulvvarmesystemet har været slukket i en længere periode, for eksempel hvis man har været ude at rejse i sommermånederne, og vil spare penge på gulvvarme, mens man ikke er hjemme. Det kan dog ikke anbefales, at man slukker helt for gulvvarmen, selvom man i længere tid ikke har brug for det, eller simpelthen fordi man ikke opholder sig i huset.
For omkostningerne til at få repareret gulvvarmen igen, vil i alle tilfælde overstige det beløb, man sparer ved at slukke for gulvvarmen. Man kan dog i visse tilfælde selv få gulvvarmen til at fungere igen, ved at motionere rotoren i pumpen ved hjælp af en skruetrækker gennem det lille hul forrest på pumpen. Men det kan stadig ikke anbefales at slukke helt for gulvvarmen i længere perioder. Skru hellere ned for det og hold det på minimalt blus. Et andet problem kan være, at dioderne i styreboksen pludselig begynder at blinke. Dette kan indikere, at anlægget har mistet forbindelsen til én eller flere af de rumtermostater, som er placeret rundt i boligens forskellige rum.
Når dét sker, begynder anlægget automatisk at sende varme rundt i kredsløbet flere gange i timen, så man opdager det typisk først, når der bliver alt for varmt i forhold til, hvad der plejer i ét eller flere af rummene. I langt de fleste tilfælde er det blot fordi, batterierne i rumtermostaten skal skiftes, og det er noget, man nemt kan klare på egen hånd. Endelig kan der være det problem, at telestaten ikke vil åbne, selvom dioderne i styreboksen kalder på varme. Om sommeren kan nogen føle sig fristet til at slukke helt for gulvvarmen, men netop problemet med telestaten kan opstå her ved.
Det kan være pakdåsen under telestaten, der har sat sig, og problemet afhjælpes ved, at man slukker kortvarigt for strømmen til styreboksen, og tænder den igen inden for ti minutter. Gør man dette, vil der i langt de fleste tilfælde igen blive sendt strøm ud i telestaterne, og det er værd at bemærke, at indkodningen af rumtermostaterne ikke slettes i tilfælde af, at man bliver nød til at køre denne lille test på sit anlæg. Konklusionen må altså være, at det aldrig er en god idé at slukke helt for sit gulvvarmesystem i længere perionde, selvom det kan være fristende, specielt i sommervarmen, hvor man alligevel ikke bruger gulvvarmen. Skru hellere helt ned på minimum, uden at lukke helt ned for gulvvarmen.
Er der noget, du ikke kan ordne selv eller er i tvivl om, kan du altid få hjælp til din gulvvarme hurtigt, ved at kontakte en fagmand, som yder gulvvarme service.
Få gratis tilbud på reparation af gulvevarme (Svar inden for 24 timer)