Jordvarme er en varmekilde, der bliver mere og mere populær blandt danske boligejere. Det er nemlig en energivenlig varmekilde, der giver store besparelser på varmeregningen, hvis man skifter oliefyr, naturgas eller elvarme ud med jordvarme.
Til gengæld skal man være opmærksom på, at det er en relativt dyr varmekilde at få etableret. Det skyldes, at jordvarmeanlæggets slanger skal graves ned i jorden rundt om huset.
Hvad er jordvarme?
Der er adskillige fordele forbundet med jordvarme. Den primære fordel er, at det er en vedvarende energikilde, der kan bryste sig af at være både energirigtig og -effektiv.
Det er dog ikke alle, der ved, hvad jordvarme egentlig er. Det er et anlæg, der kommer med en varmepumpe, hvor slangerne bliver gravet ned i haven, mens selve varmepumpen bliver placeret et sted inde i boligen.
Anlægget fungerer herefter ved, at slangerne kan hente energi fra jorden, som bliver anvendt til at opvarme huset og brugsvandet i boligen.
Fordele ved jordvarme
Det er ikke uden grund, at jordvarme er blevet en populær varmekilde blandt danske boligejere. Det skyldes naturligvis, at det er en varmekilde, der byder på en lang række fordele:
- Miljøvenlig opvarmningsform
- Din varmeregning afhænger ikke længere af energiprisernes udvikling
- Din bolig kan stige i værdi
- Der gives tilskud til jordvarme
- Har en lav grad af vedligeholdelse
- Kan give en passiv køling i boligen, når det er varmt
Ulemper ved jordvarme
Selvom der er mange fordele ved at vælge jordvarme, er der dog også ulemper. Derfor er det vigtigt, at du overvejer nøje, om det er den rette løsning for dig:
- Det koster som regel mellem 100.000 kr. og 200.000 kr. at få installeret et jordvarmeanlæg
- Nedgravning af slanger kræver et udeareal, der er dobbelt så stort, som du har m2
Hvor stor skal grunden være til jordvarme?
Der er ikke en specifik størrelse, som din grund skal have. Du kan dog tage udgangspunkt i, at du som minimum skal bruge dobbelt så meget jordslange, som du har areal i den bolig, der skal opvarmes.
Derfor kræver det, at du har et vist udeareal, hvis du vil have jordvarme. Det understreges af, at slangerne skal lægges med en afstand på cirka 1,2 meter. Som følge af dette, er det meget normalt, at man skal have et udeareal, der er dobbelt så stort som huset.
Det er dog ikke sikkert, at du behøver at droppe jordvarme, hvis du har en grund, der er for lille. Hvis du har en lille grund, som derfor ikke er stor nok til at få lagt vandret jordvarme, så kan du i stedet overveje muligheden for at få lodret jordvarme.
Hvad er lodret jordvarme?
Når man får lavet vandret jordvarme, bliver der som regel gravet cirka en meter ned i jorden. Her bliver slangerne lagt med en afstand på cirka 1,2 meter. Det er dog ikke tilfældet, hvis man i stedet vælger at få lavet lodret jordvarme. Her er der to muligheder:
Man kan med lodret jordvarme vælge at grave sine slanger lodret ned i en jordvarme dybde, der lyder på intet mindre end 160 meter. Det er en form for lodret jordvarme, der er relativt ny, og derfor er det heller ikke en løsning, der er specielt populær her i Danmark.
I og med, at jordvarmeslangerne ikke ligger langs overfladen, men derimod er lagt lodret ned i jorden, er det ikke solenergien, der bliver brugt til at skabe varme. Derimod er det udelukkende varmen fra jorden, der bliver brugt til at varme væsken op inde i slangerne.
Dog findes der også en anden form for lodret jordvarme, hvor man borer flere kortere lodrette huller i haven. Har du ikke 200 m2 at lægge slanger på, kan dette være en ideel løsning for dig. Du kan forvente, at prisen for denne form for lodret jordvarme koster cirka 60.000 kr.
Hvad er prisen for et jordvarmeanlæg?
For langt de fleste, der har gjort sig tanker om at få jordvarme, er det prisen, der er det afgørende aspekt. De har nemlig et ønske om at nedbringe deres varmeregning, men ikke alle ønsker at kaste sig ud i det, før de ved, hvad det koster at få etableret et sådant anlæg.
Det er dog svært at give et konkret svar på, hvad det koster. Der er nemlig en lang række variabler, der har indflydelse på prisen. Blandt andet vil både størrelsen af dit varmeforbrug og nedgravningsforholdene have indflydelse på prisen.