Frisk vand direkte i vandhanen er en ting, som de fleste moderne mennesker tager for givet. En vandhane med uudtømmelige mængder af rent vand er ikke desto mindre en forudsætning for at mange af de ting, vi foretager os hver dag, hvor bl.a. madlavning, håndhygiejne og opvask er nogle af de ting, som var en hel del sværere i gamle dage, hvor der ikke var rindende vand i huset.
Men hvis du har et problem med vandhanen i eksempelvis dit køkken, har du måske fået en fornemmelse for, hvordan livet har været, før det rindende vand blev indført.
Det kan således skabe store udfordringer, hvid din vandhane drypper, eller hvis den på anden måde er gået i stykker, så du ikke har adgang til vand, som du plejer at have.
Derfor er det naturligvis vigtigt at få fixet eller at skifte vandhane, så snart et problem opstår, så du undgår frustrationer og de store udfordringer, som følger med, når der er bøvl med en vandhane.
Men hvordan fixer eller skifter du lige en defekt vandhane? Det kan du læse mere om herunder, hvor du også kan blive klogere på, hvad edr egentlig er tilladt i forbindelse med udskiftning af VVS-artikler i hjemmet.
Hvis du ikke har tid til, lyst til eller mod på at gå i gang med arbejdet selv, kan du også vælge at gå direkte til en professionel VVS’er. En VVS’er kan klare dine vandhaneproblemer på ingen tid, så du igen kan få en fejlfri vandtilførsel i badeværelse eller køkken.
Du kan finde en dygtig VVS’er i dit lokalområde via vvs-oversigt.dk, hvor vi giver dig et samlet overblik over hele det danske VVS-marked.
Må du skifte vandhane selv?
Når det kommer til VVS-arbejde i hjemmet, er der nogle ting, som du ikke selv må fixe, og som du derfor skal tilkalde en professionel VVS’er for at få klaret. Men udskiftning af vandhane må du faktisk gerne klare på egen hånd i langt de fleste tilfælde.
Du skal bare have mod på at gå i gang med arbejdet selv, og hvis du sætter dig lidt ind i tingene, kan du have en ny vandhane på plads efter kort tids arbejde.
Men hvis det kræver, at du skal ændre på eksisterende vandinstallationer for at skifte din vandhane, må du ikke klare arbejdet selv, og du skal tilkalde en autoriseret VVS’er.
Skift vandhane selv – sådan gør du
Det er en forholdsvis simpel opgave at installere en ny vandhane, hvis du ikke skal ændre eksisterende vandinstallationer, men det er alligevel vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan det helt præcis skal foregå, så det hele kommer til at gå så nemt som muligt, og så du kommer til at undgå ulykker.
Når du vil skifte din vandhane, skal du først og fremmest huske at lukke vandet. hvis du ikke får lukket for vandet, kan du været sikker på, at du får vand i hele huset, så snart du begynder at skrue på din vandhane, og det er helt sikkert det sidste, du har lyst til.
Det er heldigvis nemt at slukke for vandet, og i de fleste installationer sidder der en afspærringsventil lige under vasken i dit køkkenskab eller i badeværelsesskabet. Du skal lukke for denne afspærringsventil, men det er faktisk også vigtigt, at du får lukket for din boligs vandforsyning.
Du skal også sørge for at lukke både det varme og det kolde vand. Du kan tjekke, om du har lukket ordenligt ved at åbne for din vandhane for at se, om der stadig kommer vand ud. Der vil sandsynligvis komme en smule vand ud, men hvis vandet fortsætter med at løbe, betyder det, at du ikke har lukket ordenligt for vandet.
I nogle tilfælde er der ikke nogen afspærringsventil, og kan du ikke selv kan lukke for vandet, er det ikke tilladt for dig at skifte din vandhane selv. I så fald skal du hive fat i en autoriseret VVS’er, som kan klare arbejdet for dig. Du kan finde en autoriseret VVS’er nær dig lige her hos vvs-oversigt.dk.
Når du er sikker på, at hele vandforsyningen er lukket, og hvis du kan lukke for vandet selv, kan du gå i gang med at skifte vandhane på egen hånd.
1. Skru din vandhane fri fra bordpladen
Hvis du har været i stand til at slukke for vandforsyningen på egen hånd, kan du fortsætte med at skifte vandhane selv uden en VVS’er.
Dette arbejde starter naturligt nok med, at du skal fjerne den gamle vandhane. Det gør du ved at åbne din køkkenlåge og finde frem til de to møtrikker, som dine vandhane er fastgjort med. Møtrikkerne sidder lige under bordblader ved vandhanen, og de kan løsnes med en svensknøgle.
Når møtrikkerne er løsnet, kan din gamle vandhane tages fri af bordpladen. Her er det en god idé at kigge på, om der er nogle dele af den gamle vandhane, som kan genbruges. Det kan eksempelvis være de møtrikker, du lige har løsnet, og det kan være ting som o-ringe og pakninger, der ikke er nogen grund til at smide væk, hvis de ikke er møre.
2. Sæt den nye vandhane i
Når du har fjernet den gamle vandhane og gemt de dele, som kan genbruges, er du klar til at skifte vandhane til en ny. Det gør du ved at tage fat i slangerne om din nye vandhane, hvorefter du nemt kan føre dem igennem hullet i din køkkenbordplade.
Husk dog at skubbe o-ringen op ad slangerne først, så denne kommer til at ligge mellem din køkkenbordplade og din nye vandhane, når du har ført slangerne ned.
Nu er det tid til at bevæge sig nedunder bordpladen. Her skal du putte pakningen på slangerne, så pakningen når helt op til bordpladen. Herefter kan du skrue din nye vandhane fast med de samme møtrikker eller nogle nye. Dette gøres på samme måde, som da du fjernede den gamle vandhane, og du kan derfor få brug for en svensknøgle – og så skal du selvfølgelig huske at skrue den anden vej end før.
Først skal du dog sikre dig, at din vandhane står lige på bordpladen, hvorfor du med fordel kan alliere dig med en god ven, en ægtefælle, en søn eller en datter, som kan holde øje med, om vandhanen står lige, mens du strammer møtrikkerne.
3. Skifte vandhane – få styr på rørene
Når din vandhane sidder fast og lige på bordpladen, er det tid til at slutte din vandforsyning til. Du kan nemt montere vandrørene din nye vandhane på vandrørene under vasken med dine fingre, hvorefter du kan spænde dem forsvarligt fast med en svensknøgle.
I den forbindelse skal du naturligvis adskille varmt vand fra koldt vand, så du får den rigtige temperatur ud af henholdsvis den røde og den blå hane, når du er færdig med at installere din nye vandhane.
I de fleste tilfælde vil slangen til det kolde vand være markeret med blå og slangen til det varme vand med rød. Men du kan også komme ud for, at slangerne i din nye vandhane ikke er markeret med farve. I så fald vil slangen til venstre være den med det varme vand.
4. Nyd din nye vandhane
Når du har skruet vandslanger fast på vandrør, er du sådan set færdig med at skifte vandhane for denne gang. Det er således ikke nogen stor opgave, og med lidt fingersnilde og noget simpelt værktøj, kan du klare at skifte vandhane til en ny på omkring en halv til en hel time.
Men du mangler jo lige at teste, om alt fungerer, som det skal. Nu kan du derfor åbne for husets vandforsyning og for afspærringsventilen under vasken.
Når du åbner for din nye vandhane, skulle der nu gerne komme vand ud, og det skulle også gerne passe med, at der kommer koldt og varmt vand ud, som det skal.
Skifte vandhane med hjælp fra en autorisret VVS’er
Hvis du ikke har enten tid eller lyst til at gå i gang med at skifte din vandhane selv, er der ikke noget galt for at få en professionel VVS’er til at klare det. Med en autoriseret VVS’er ved roret kan du få en ny vandhane i køkkenet eller på badeværelset på ingen tid, og det er derfor en god løsning for dig, der ikke har tid til at bøvle med det selv.
Hvis du gerne vil have en professionel VVS’er til at klare dine vandhane-problemer, kan du kigge med her på siden, hvor vi har samlet en oversigt over det danske VVS-marked. Det giver dig først og fremmest muligt for nemt og hurtigt at finde en god VVS’er tæt på dig, men det giver dig også mulighed for at sammenlignet priser, indhente gode tilbud og få gode råd fra ægte fagfolk.