Hvis dit toilet løber efter skyl, kender du sikkert til mange af de udfordringer, som følger med, når vandet bare løber og løber. Det er først og fremmest dyrt og spild af ressourcer, når dit toilet står og bruger unødvendig vand dagen lang, og så kan det også betyde, at dit toilet larmer efter skyl, fordi cisternen hele tiden skal fyldes.
Dertil vil det konstant løbende vand resultere i kalkaflejringer i dit toilet, og så kan du få svært ved at skylle stort ud, når cisternen aldrig er helt fyldt op.
Den gode nyhed er dog, at det er forholdsvis simpelt at klare selv. Du kan også få en professionel VVS’er til at klare opgaven for dig, hvis du ikke har tid eller lyst til at gøre det selv.
En VVS’er kan fixe dit løbende toilet på ganske kort tid, og hvis du netop nu er på udkig efter en dygtig VVS’er i dit lokalområde, kan du kigge med her hos vvs-oversigt.dk, hvor du aldrig er langt fra at finde en god VVS’er nær dig.
Dit toilet løber efter skyl – hvad skyldes problemet?
I langt de fleste tilfælde vil et løbende toilet skyldes en utæt pakning. En pakning er en lille ring, som får to dele til at holde tæt i et toilet og i andre installationer med vand, og det giver derfor god mening, at der begynder at sive vand ud, hvis denne pakning er slidt og utæt.
En pakning i dit toilet er nemlig lavet af gummi, og da gummi er forgængeligt som andre bløde materialer, vil din gummipakning i toilettet helt naturligt slides over tid. Derfor er en slidt pakning lig med, at dit toilet løber efter skyl, og det er således en lille og tilsyneladende ubetydeligt ting, der er skyd i, at der løber penge ud gennem dit toilet dagen lang.
Men en pakning er ikke en ubetydelig ting, og det vigtigt, at du får den skiftet, så snart du opdager, at dit toilet løber efter skyl, så du ikke spilder vand og penge på at have et løbende toilet.
Der er to steder inde i dit toilet, som kan forårsage, at dit toilet løber efter skyl. Det første er stedet, hvor vandet kommer ind i cisternen, og så er det andet sted naturligvis dér, hvor vandet kommer ud af cisternen.
Hvordan finder du så ud af, hvilket sted der skaber dine problemer? Det gør du nemt ved at lukke for vandet til dit toilet, da det giver dig mulighed for at se, om vandet stadig løber, selvom vandet er slået fra. Hvis vandet løber, selvom du har slukket for tilførslen, er det uden tvivl udløbsventilen i dit toilet, som skaber problemet.
I andre tilfælde kan et løbende toilet også skyldes kalk. Hvis der er meget kalk i cisternen, vil toilettet nemlig løb på samme måde, som hvis der er et problem med en pakning.
Dit toilet løber efter skyl – hvad gør du?
Hvis du har mod på det, kan du godt fixe et løbende toilet på egen hånd, og det er faktisk ikke så svært endda. Du skal starte med at lukke for vandet, hvilket du typisk kan gøre på en hane bag toilettet. Herfra kan du finde ud af, om det er indløbet eller udløbet, den er gal med ud fra ovenstående.
Når vandet er lukket, og du har fundet ud af, hvor problemet stammer fra, kan du fortsætte med at taget låget til cisternen af. Det gør du ved først at skylle ud, hvorefter du skal stikke en skruetrækker indunder skyl-knappen i den modsatte side af der, du har trykket.
Nede under knappen vil du finde en møtrik, som du skal løsne, og herefter kan du tage både låg og knap af.
Herefter er fremgangsmåden forskellig afhængig af, hvad der er årsag til, at dit toilet løber efter skyl. Du finder de forskellige løsningsmetoder herunder.
Dit toilet løber efter skyl, og der er vandtilførslen, som driller
Hvis du har fundet ud af, at det er stedet, hvor vandet kommer ind i cisternen, som giver problemet, skal du følge denne fremgangsmåde:
- Du starter med at løsne den såkaldte vippearm op fra flyderen nede i cisternen. Skub så vippearmen nedad
- Nu kan du tage det lille ventilstempel ud, som enten er gult eller blåt
- Tjek dette stempel for at se, om det har kalk eller andet skidt på sig, eller om gummipakningen er mør og slidt
- Hvis ventilstemplet er beskidt eller tilkalket, kan du rense det, og hvis det er gummiet, som er mørt, skal du have en ny pakning
- Tænd for vandet til toilettet og lad det skylle
- Sluk for vandet igen og sæt nu ventilstemplet fast igen
- Saml resten af toilettet og se, om problemet er blevet løst
Dit toilet løber efter skyl, og problemet stammer fra bundventilen
Dette problem kan du som sagt identificere, hvis dit toilet løber efter skyl, selvom du har lukket for toilettets vandtilførsel.
Dette problem kan du dog også nemt fixe selv:
- Start med at løsne toilettets bundventil
- Hiv den op fra cisternen og kig på pakningen
- Pakningen er sandsynligvis helt mør og slidt, og det er denne, som du skal skifte ud med en ny
- Når du har sat den nye pakning på, kan du sætte bundeventilen fast igen og samle toilettet
Følger du denne simple fremgangsmåde, skulle du gerne have et velfungerende toilet på ingen tid, som ikke løber.
Dit toilet løber efter skyl – problemer med kalk i cisternen
Et tredje problem, som kan forårsage et løbende toilet, er som nævnt en tilkalket cisterne. En tilkalket cisterne vil betyde, at ventilarmen og flyderen i cisternen har svært ved at bevæge sig, og det vil altså betyde, at dit toilet begynder at løbe.
Løsningen på dette problem er dog også forholdsvis simpel, og du har sikkert allerede regnet ud, at det indebærer noget med en afkalkning. Du kan afkalke alle toilettets indvendige dele med en afkalker eller ved at sætte det i blød i eddike, og når du er sikker på, at du er kommet så meget kalk til livs som muligt, kan du forsøge dig og se, om det har virket.
Dit toilet løber efter skyl, og du kan ikke selv fixe det
Hvis du har være igennem alle ovenstående løsningsforslag, og dit toilet stadig løber, kan du med fordel kontakte en professionel VVS’er, som helt sikkert kan klare problemet for dig.
Du kan finde en dygtig VVS’er nær dig ved at kigge i oversigten her hos vvs-oversigt.dk. Her får du et overblik over hele det danske VVS-marked, hvilket også giver dig mulighed for at sammenligne priser på ydelser, indhente tilbud og finde gode råd fra professionelle.
Vælg den nemme løsning: Lad en VVS’er fikse det
Hvis dit toilet løber, er der flere måder, hvorpå du selv kan fikse det. Det er dog ikke sikkert, at du har lyst eller tid til at klare det selv. Ønsker du ikke at rode med det, kan du i stedet vælge den nemme løsning: at hyre en VVS-mand til at stå for det.
Når en VVS’er skal fikse et toilet der løber, er fremgangsmåden den samme, som hvis man selv skulle gøre det. Ganske vist har de også andre løsninger i arsenalet, hvis de gængse metoder slår fejl. Dette kan også være en grund til at hyre en VVS’er.
Når toilettet løber på dit badeværelse, er det vigtigt at handle hurtigt. Det er nemlig ikke gratis at lade vandet løbe. For at undgå, at du får en stor vandregning, bør du derfor få gjort noget ved det hurtigst muligt. For at undgå spildtid, kan du blot få en VVS’er til at fikse det.
Dette er især noget, der gør sig gældende, hvis toilettet løber meget efter et skyl. Det betyder nemlig, at der også er en del vand, der løber igennem. Jo hurtigere du får gjort noget ved det, desto mindre vand skal du betale for, at der når at løbe gennem dit toilet.
Sådan får du den bedste pris på opgaven
Vil du gerne sikre, at du ikke ender med at betale for høj en pris for at få fikset dit toilet, der løber? I så fald er der flere måder at gribe det an på. Den bedste måde er dog at indhente tilbud fra flere firmaer, og dernæst vælg det af tilbuddene, der byder på den bedste pris.
Ved at indhente en række forskellige tilbud, kan du nemlig holde dem op mod hinanden. Det er en fordel, da det sikrer dig mod, at du siger ja til et alt for dyrt tilbud. Samtidig fører det også den fordel med sig, at du får en bedre idé om, hvad det generelle prisniveau er.
Mange vælger desværre blot den første og bedste VVS’er, de kan finde. Det kan virke tiltalende, hvis man gerne vil have fikset sit løbende toilet hurtigt, men man bør tage sig tid til at få flere tilbud på arbejdet.
At bruge 10-15 minutter på at indhente tilbud fra tre til fem forskellige VVS-firmaer kan nemlig ende med at spare dig for en del penge – i nogle tilfælde kan der endda være tale om en besparelse i tusindkronerklassen.