Varmegenvinding handler om at udnytte den varme, der allerede er i huset. Det er en fordel, da det sikrer, at du bruger mindre energi til opvarmning. Samtidig medfører det også et bedre indeklima, hvis du bruger et såkaldt genvindingsanlæg.
Et genvindingsanlæg er en særlig form for ventilationsanlæg med varmegenvinding indbygget. Ofte bliver det også kaldt for et genveksanlæg. Et sådant anlæg er nødvendigt, hvis du ønsker at optimere varmegenvindingen i din bolig.
Hvad er varmegenvinding?
Et anlæg til varmegenvinding er et avanceret ventilationsanlæg. Dette anlæg evner at overføre varmeenergien i den luft, der suges ud af huset, til den friske, kølige luft, der bliver blæst ind i huset udefra. Det betyder, at der holdes bedre på varmen, men at luften samtidig ventileres med frisk luft, så indeklimaet forbedres.
Selve opvarmningen sker i en såkaldt varmeveksler. Inde i denne varmeveksler glider de to luftstrømme tæt forbi hinanden. Det eneste, der adskiller de to luftstrømme, er tynde metalplader. Det betyder, at energien i form af varme bliver overført fra den ene luftstrøm til den anden.
I stedet for at åbne op for døre og vinduer, som du vil gøre ved almindelig udluftning, kan du benytte varmegenvinding. Det sikrer, at den varme luft ikke bliver lukket ud af huset. I sidste ende betyder dette, at varmeenergien ikke går tabt, når varmegenvinding bruges.
Denne varmeveksler er blevet bygget ind i en kasse, der er på størrelse med et lille køleskab. Den kan placeres flere steder i boligen, men som regel bliver den dog placeret på loftet. Her står den nemlig godt placeret, da den kan suge luft ind og blæse luft ud gennem et rør i taget.
Det er også muligt at finde mere avancerede løsninger på det danske marked. Ved disse modeller kan udblæsningsluften anvendes til at opvarme vand til brug i huset. Det kræver dog, at der også er installeret en indbygget luft til vand-varmepumpe.
Hvilke huse kan få installeret et varmegenvindingsanlæg?
Det er ikke muligt at installerer et varmegenvindingsanlæg i alle huse. Derfor er det ikke sikkert, at det kan installeret i dit hus. Det kræver nemlig en del rørføring, da det ellers ikke kan lade sig gøre at lede luften rundt i huset.
Ikke nok med, at det kræver plads til en del rør, så skal rørene også have en diameter på minimum 12,5 cm. Derfor er det både lettest og billigste at installeret et anlæg i et hus, der har uudnyttet loftsrum eller i forbindelse med opførelsen af et helt nyt hus.
Kan du acceptere synlige rør?
Som udgangspunkt kan det godt lade sig gøre at installere varmegenvinding i et hus, der ikke har uudnyttet loftsrum. For at det kan lade sig gøre, må man dog acceptere, at der vil være synlige røre. Man kan ganske vist skjule dem i rørkasser e.l., men det vil dog ikke være en nær så køn løsning.
Hertil er det også værd at nævne, at det vil koste ekstra at få lavet disse rørkasser. Det er svært at sige, hvor meget det vil koste, da det afhænger af rørføringen. Du kan dog forvente, at jo mere besværlig rørføringen er, jo dyrere vil det også være at få lavet rørkasser hertil.
Skal du i gang med at opføre et nyt hus, er det en god idé at tænke varmegenvinding med tidligt i processen. Ved at gøre dette, sikrer du nemlig, at der er taget højde for, når huset bliver tegnet. Derfor kan du får bygge anlægget og rørføringen ind i huset, så det ikke bliver synligt.
For eksempel giver det mulighed for at sikre, at rørene kan bygges ind i vægge og lofter. Det kræver dog som regel, at det bliver planlagt fra starten. Det giver ikke kun en pænere løsning, men er faktisk ofte også billigere, da man undgår at skulle kaste sig ud i underlige og kringlede løsninger.
Mange fordele ved varmegenvinding
Der bør ikke herske tvivl om, at der er mange fordele ved varmegenvinding. Den største er dog, at du sparer på varmen, da du genbruger den varme, der allerede er i huset. Dette har også den fordel, at du får et bedre indeklima i din bolig.
Samtidig får du tilstrækkeligt med frisk luft ind i huset, uden at spilde en masse varme. Det vil ikke være tilfældet, hvis du eksempelvis vælge at lufte ud med åbne vinduer og døre. Anlægget sørger også for, at luftfugtigheden i huset holdes lav, så du undgår at få problemer med husstøvmider og skimmelsvampe.
Mange anlæg er også i stand til at filtrere pollen og partikler fra luften. Det er en klar fordel, hvis der er beboere i huset, der lider af astma og pollenallergi. Desuden kan du også undgå lugte og skadelige stoffer i luften, hvilket omfatter både radon og afgasning fra møbler og materialer.
Bor du i eller er i færd med at opføre et nyt hus, kan et genveksanlæg hjælpe dig med at overholde kravene til lavt energiforbrug og tilstrækkelig ventilation.