Varmeveksler

Få tilbud på VVS opgave

tickHar tid til din opgave

tickDækker din by

tick24 timers døgnsupport

tickHjælp til både private og erhverv

Få et VVS-tilbud phone 42 90 73 35

Det bliver mere og mere populært at vælge en varmeveksler, når man bygger nyt hus, renoverer bolig eller blot har besluttet sig for, at det er tid til at have nemmere og mere direkte adgang til varmt vand, når man har behov for det.

Her i artiklen vil vi kigge nærmere på varmevekslere generelt set og nogle af de forskellige typer, som man kan opleve. Dertil vil vi også tale lidt om de økonomiske konsekvenser (både omkostninger og potentielle besparelser), som er aktuelle ved skift til varmeveksler. Vi kigger i øvrigt også nærmere på, hvad en varmeveksler egentligt er, og så kommer vi naturligvis også med nogle gode råd til, hvordan du finder den bedste varmeveksler til dit hjem.

Der er vist ingen tvivl om, hvad det skal handle om her på siden – så forhåbentligt er det noget, som du er interesseret i. Du vil sandsynligvis også nå frem til, at det med varmevekslere godt kan være en anelse komplekst. Som du også vil kunne læse ned igennem artiklen, kan det i nogle tilfælde give mening at få assistance fra en fagkyndig.

Her hos VVS-oversigt.dk er du heldigvis aldrig mere end et par klik væk fra at kunne indhente gratis og uforpligtende tilbud fra VVS’ere. Det kan være en udmærket idé at gøre, hvis du gerne vil have en varmeveksler, men er lidt på bar bund i forhold til, hvordan det skal gribes an.

Varmeveksler til fjernvarme

Hvis du har fjernvarme i din bolig – hvilket er en af de mest udbredte former for varme i Danmark – så skal du have fat i en varmeveksler til fjernvarme. Det er nemlig den, der gør det muligt at få varmt vand i boligens haner, brusekabine, radiatorer og så videre.

Der er masser af muligheder for at finde gode fjernvarmevekslere, da det er den mest hyppige form af varmevekslere på markedet. De kan blandt andet købes på nettet hos forhandlere, der sælger VVS-udstyr og lignende, men også fysiske butikker (typisk byggemarkeder) har dem på hylderne.

Dertil vil de fleste VVS’ere kunne anskaffe en varmeveksler til en attraktiv pris, hvis ellers det er dem, der står for monteringen af sådan en varmeveksler til fjernvarme. Du kan læse mere om prisen på både den individuelle varmeveksler og på at få den indkøbt og monteret gennem en VVS’er, hvis du læser videre i artiklen her.

Fjernvarme varmeveksler til brugsvand

Vi nævnte tidligere at sådan en varmeveksler også bruges til at varme det vand op, som bruges rundt omkring i boligen. Det gælder eksempelvis, når du åbner for den varme hane i køkkenet, tænder for det varme vand i bruseren og så videre.

I sådan et tilfælde er der tale om en varmeveksler til brugsvand. Når man lige tænker over navnet, vil man indse, at det er ganske indlysende; brugsvand er det vand, der bruges i boligen.

Varmeveksleren, som du også vil blive klogere på nedenfor, modtager varme et sted fra, og bruger det til at opvarme vand et andet sted fra. Varmen veksles altså fra det ene sted til det andet. Og det er altså det, der sker, når brugsvandet opvarmes til den temperatur, som du beder om, når du åbner for dit varme haner rundt omkring i boligen.

Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad en varmeveksler egentligt er.

Hvad er en varmeveksler?

En varmeveksler er en enhed, der veksler varme mellem koldt og varmt vand, så du altid kan få den vandtemperatur, som du vil have. Det er altså den, der sætter i gang, når du tænder for bruseren, dine radiatorer eller vandhanerne rundt omkring i huset.

Når du aktivt beder om varmt vand, går varmeveksleren altså i gang – og kun dér. Det vil sige, at du ikke skal bruge penge på at holde gang i en gammel varmtvandsbeholder, som altid skal holdes varm, for at du kan få varmt vand, når du vil have det. Det lugter allerede af, at en varmeveksler er billigere og mere effektiv, men mere om det senere.

Der er flere forskellige typer af varmevekslere, som vi allerede kort har været inde på. Det kan blandt andet være til brugsvand, fjernvarme, solvarme og centralvarme. Du har måske også hørt om varmepumper til det samme. I så fald skal du ikke lade dig forvirre, for det er nemlig to udtryk for det samme.

En varmeveksler er efterhånden det mest populære valg i nye boliger og under renovationer. Årsagen er simpel; det er det billigst valg, når man skal have hurtig og nem adgang til varmt vand – også selvom den måske bruger en vis mængde strøm.

Pris: Hvad koster en varmeveksler?

Du vil sikkert vældig gerne vide, hvad det skal koste at anskaffe sig en varmeveksler. Det er desværre ikke altid lige nemt at svare på, da det afhænger af en række forskellige forhold, som eksempelvis;

  • Hvilken varmeveksler du vælger at købe
  • Hvorvidt de nødvendige forudsætninger for installationen er klar
  • Timelønnen på den VVS’er, der skal installere varmeveksleren

Generelt kan man forvente at skulle bruge omtrent 4.000 – 8.000 kroner på en varmeveksler. Dertil kommer løn og øvrige omkostninger til montering, som gerne løber op i det samme.

Dette er dog cirkapriser, og det kan derfor variere meget, og dermed både blive dyrere og billigere. Vi anbefaler, at du indhenter et tilbud fra en fagkyndig, så du kan få en realistisk pris på, hvad det vil koste at få installeret i dit hjem

De efterfølgende omkostninger

Der er mere til varmeveksler pris end bare anskaffelses- og monteringsomkostningerne. Det er naturligvis også vigtigt at indregne de efterfølgende omkostninger, som opstår, når varmeveksleren er i drift.

Her vil du sandsynligvis opleve, at du kan spare penge på varmeregningen, hvis du eksempelvis skifter væk fra en varmtvandsbeholder. Til gengæld er det også normalt, at man ser et øget strømforbrug.

I praktisk talt alle tilfælde viser det sig dog at være væsentligt billiger at have en varmeveksler, sammenlignet med eksempelvis en varmtvandsbeholder. Samtidig øger det som regel også komforten, da man vil have en mere direkte adgang til varmt vand.

Sådan vælger du den bedste varmeveksler

Når du skal vælge den bedste varmeveksler, er der nogle forskellige ting, som du bør være opmærksom på. Hvis ikke du tager disse med i dine overvejelser, kan det vise sig at give problemer i forhold til monteringen og den generelle brug af din nye varmeveksler.

Først og fremmest, bør du sikre dig, at den varmeveksler, som du vælger, er passende til størrelsen af din bolig. Antallet af kvadratmeter skal gerne matche den ydelse, som varmeveksleren har. Dette er især vigtigt, hvis der er gulvvarme eller mange radiatorer i boligen.

 

Dernæst kan der være regler fra dit lokale varmeværk omkring, hvilke varmevekslere, der må monteres i det område, som boligen befinder sig i. Det kan derfor være en udmærket idé at kontakt varmeværket vedrørende dette, så du ikke risikere at købe en varmeveksler, der ikke må monteres i boligen.

Endelig kan vi anbefale, at du kontakter en fagkyndig omkring vejledning i forhold til valg og montering af en varmeveksler, hvis du ikke selv føler dig 100 % sikker på, at du har styr på situationen.

En VVS’er vil kunne assistere både med rådgivning, indkøb og montering – og du kan naturligvis indhente et gratis tilbud på dette relativt enkelt.